Sense necessitat de tancar i de deixar de treballar en els altres tres foros oberts:
- Els conceptes erronis en Biologia i Geologia i l'alfabetització lingüística
- Els marcadors socials
- L'aprendre a aprendre
doncs es permet introduir altres temes importants als nostres debats, com ha estat per exemple adonar-nos de la utilitat del DIIGO per a la nostra pràctica docent, què us sembla si comencem una vessant més pràctica?, com pot ser el cas de l'utilització de les TIC a les nostres classes, a les nostres o a la de altres companys i companyes d'una manera més concreta i propera a nosaltres.
La proposta concreta seria la de plasmar pràctiques educatives, be perquè les estem utilitzant o be perquè les hem vist, ens les han comentat, les han aconsellades ... i debatre-les, ja sabeu que no per ser un tòpic és menys cert que en el nostre treball no n'hi han receptes i, tècniques, metodologies que a mi em van molt be i em funcionen en altres entorns poden resultar un fracàs, i a l'inrevés. Doncs d'això es tracta d'aportar experiències (i si són lliures millor) i comentar els seus pros i contres.
El tema el podem fer tant ample com vulgueu i com volguem, així podem comentar aspectes i aplicacions conceptuals, procedimentals, actitudinals, d'avaluació etc. El cas de les metodologies de José Luis Castillo citada pe Sergio, podria ser un bon començament i més concretament la seua posada en pràctica d'eixa proposta d'exàmens, que personalment em sembla d'allò més interessant per començar a canviar algunes coses al si de les nostres aules.
Al cap i a la fi era l'objectiu fonamental al crear el grup.
Què us sembla?

Visitas: 318

Respuestas a esta discusión

Be jo ja m'avance amb una experiència aliena.
Us aconselle que doneu un cop d'ull a una experiència, que encara que està aplicada a l'àrea de geografia, dóna peu a algunes idees per a treballar, per exemple la geomorfologia, en particular o en general les àrees de Ciències de la Terra i el Mediambient.
Es tracta de l'ús del Google Earth, la pàgina, o millor el bloc, és de Noel Jenkins, i es tracta d'una proposta didàctica anomenada "Un nou pla de gestió per a Stonehenge".
Fa uns dies que vaig llegir la seua referència en el bloc de Jordi Adell, el director del CENT de la UJI, i des d'aleshores que vaig donant-li voltes al cap.
Segons ens diu Jordi, i així jo he pogut constatar, Jenkins utilitza diversos mitjans: vídeos (como per exemple el de la introducció o aquells en els què, uns visitants a Stonehenge, expressen diverses opinions de l'indret , o també per posar altres exemples els del trànsit que l'envolta, i fotografies, en ambdós casos utilitza el Flickr ; també utilitza informes escrits, en format word, mapes, ... amb una base coordinadora i integradora alhora, com ho és l'eina que ofereix el Google Earth, amb el qual, en un fitxer KML hom pot veure, (cal tenir-lo instal·lat al teu orinador) sobre el mapa, tots els recursos.

Com a activitat pràctica li demana a l'alumnat que realitze un parell de projectes, la informació de la zona, els vídeos, etc.
L'esquema, com recorda Jordi, podria ser semblant al de la Webquest, en forma de fitxer KML que ultilitza l'Earth.
La significació del projecte està garantida perquè és un problema real que demana tasques amb sentit. Altres activitats complementàries i que són, per si mateix motivadores, podria ser el disseny amb Sketchup, integrat en el Google, d'un model en 3D d'un centre de visitants alternatiu i fer-ho arribar a les autoritats perquè ho consideren.
Be ja li doneu un cop d'ull i el comentem.
Per si no teniu instal·lat el Google Earth us deixe una imatge congelada del projecte. Cada punt, en clicar ens dóna una imatge o una informació del projecte.

Me parece una propuesta fantástica. Tal y como yo lo veo básicamente se trata de transferir
información a mapas. Información que pone el profesor a disposición del alumno (para desarrollar una actividad) y el alumno a disposición de la comunidad.
En esta línea, desde el año pasado hemos desarrollado alguna experiencia en el centro. Hemos empezado a utilizar Google Maps para definir presentar algunos itinerarios:

- En la Renegà
- Itinerario geológico Desert de les Palmes
- Fosas tectónicas del Maestrazgo - incluye vídeos

Los dos primeros los hemos realizado con alumnos, el tercer está por concretar.

También hemos utilizado Google Maps para localizar las zonas en las que los diferentes grupos de alumnos han desarrollado su actividad de campo - también incluye vídeos. Sin embargo, no llegamos a colgar en el mapa los trabajos desarrollados por los alumnos, nos pareció más sencillo hacerlo en un wiki específico para cada zona geográfica que recogía propuestas de actividades (elaboradas por profesores) y los trabajos de los alumnos (wiki Desert / wiki Renegà). En su momento consideramos que este formato podría favorecer el trabajo en grupo del profesorado ya que son sitios habituales dónde desarrollar trabajo de campo con los alumnos.

Hemos llegado a darles toda la información para desarrollar el trabajo de campo desde el aula virtual con las herramientas indicadas pero no hemos llegado a proponerles de forma generalizada que sean ellos mismos los que cuelguen sus trabajos en el wiki. Algunos suben sus presentaciones a slideshare y nos remiten la URL de la presentación, otros nos entregan un CD, ....para alguna actividad anterior utilizamos TAGZANIA, ....

Hemos podido constatar que introducir algunas de estas herramientas en el aula, me refiero para que sean los alumnos los que introduzcan sus documentos, supone:

1.- estar familiarizados con su uso (sencillo)
2.- invertir un tiempo importante en relación con el tiempo disponible (a valorar)
2.- contar con acceso al aula informática y que esta acceda de forma correcta a internet (este es claramente un factor limitante en nuestro centro, y me imagino que en muchos)
Participe per primera vegada en el grup i me propose tindre un seguiment mes continu.

Crec que els tres foros oberts son interessants i pots ésser, per a mi, molt més l'últim dels tres.

L'aplicació de les TIC a les nostres aulesi la seua avaluació son una de les qüestions que més interès susciten.
Continuant amb el comentari de Sergio, voldria remarcar la utilització que aquest curs estem fent de les wiki com a ferramenta per integrar el treball d'alumnes i professors sobre una temàtica o sobre un espai determinat, que és com l'utilitzem al nostre centre.
L'experiència positiva amb les wikis ((wiki Desert / wiki Renegà) durant el curs passat ha fet que ampliarem el treball a altres indrets : wiki sobre la serra d'Irta torrebadum i una altra que estem a mig fer sobre el riu Millars.
La wiki ens ajuda a:
Recopilar l'informació específica o complementaria i que hi ha o que trobem a Internet sobre el lloc en qüestió.
També inclou l'informació sobre mapes o de les rutes.
Propostes didàctiques.
Propostes d'activitats amb els alumnes.
Recopilació estructurada per cursos o per nivells i/o aules dels treballs dels alumnes: Presentacions en PP, en Youtube,..

Com inici d'avaluació d'aquesta ferramenta, assenyalar:
- Cap la col.laboració d'altres companys del mateix centre o d'un altre centre que estiguen interessats amb la temàtica concreta.
- Cap la recopilació més o menys sistemàtica dels treballs dels alumnes i dels professors durant diferents cursos.
- ...

Teniu experiències semblants amb les wiki com a ferramenta didàctica?

Quines dificultats o avantatges hi té la seua utilització?
Hola Paco,
M'alegre de saludar-te, encara que siga virtualment.
El treball exposat per Sergio i amb el qual, imagine que haureu participat la resta del departament em sembla molt bo i no té res a envejar al de Noel Jenkins, us ho assegure. A banda que en ser de les nostres comarques és més atractiu, al menys per a mi. Sou uns fora-de-sèries!.
Pel que fa al tema de les wiki, no les he utilitzades mai, ni en classe ni fora d'ella, per això li vaig comentar a Sergio que publiqués el post sobre els blocs i les wiki.
En principi m'atrau molt l'activitat que plantegeu amb el Google Earth.
Em sona que teniu una activitat semblant amb els volcans que, crec recordar, la feia l'alumnat, però la penjaven ells o vosaltres?, com era?, crec que era alguna cosa de penja un volcà en la teua vida, o estic confonent-me amb un altre tema?
Pel que fa a l'avaluació de les activitats, també és un tema que em preocupa, no només la de l'alumnat, sinó la de la pròpia activitat en sí.
He estat mirant el vostre wiki-Desert, però no sé ben be què hi avalueu?, o com ho feu?, o quan ho feu? o si realment és un tema d'avaluació o d'exposició d'activitats o de complement de l'itinerari del Desert que feu amb l'Google Earth.
Bo si teniu, Sergio o tu una estona, em comenteu alguna cosa del tema.
Manel, gracies per els teus comentaris.

L'experiència del curs passat amb els wikis ens ha servit per continuar-los i per començar-los de nou amb altres centres d'interès (espais naturals pròxims)
Els wikis poder ser una ferramenta educativa de la que sevir-nos a les aules.
Inicial ment han estat per recollir els materials i per plantejar propostes d'activitats per als alumnes.
Posteriorment hem anat afegint els treballs presentats pels alumnes, en alguna ocasió han estat ells mateixos els que participaven en aquesta tasca.
Al mateix temps, o més tard s'ens plantejava l'avaluació dels treballs. En alguna de les propostes i a partir de rúbriques han intervingut els alumnes en l' auto avaluació del treball presentat o han servit de punt de referència per a que l'alumnat coneguera els aspectes que el professor anava avaluar-li.
En el wiki- Desert les activitats presentades pels meus alumnes van ser avaluades pel professor.
En l'activitat sobre volcans "Pon un volcan en tu vida", l'actiivtat va ser avaluada pels alumnes.i despres es situaven en el mapa

.
Plantejar-nos si la tecnologia en general, les TIC en particular, ha d'entrar o no a formar part del nostre disseny curricular fuig, ara per ara, de tot dubte. Una altra cosa serà l'ús que farem d'ella com mitjà, com recurs, com interventora o facilitadora del procés d'ensenyament-aprenentatge, com variant metodològica o, simplement, com recolzament de la tasca docent.
Una mostra d'aquest precepte el tenim en les simulacions, és a dir, utilitzar les TIC com a facilitadora d'esdeveniments que no podríem reproduir, d'una altra manera, en les nostres classes.
Servisca de model un lloc que he trobat en internet. Es tracta de la simulació d'un terratrèmol i no sols això, a més a més, conté una serie d'activitats sobre les quals treballar, com és el cas de la disposició sobre el terreny de diferents sismògrafs, interpretació dels sismogrames, comparar les ones S i P, calcular la distància a l'epicentre i altres qüestions que m'han estat un bon servei per a la classe de 1r de Batxillerat, en el tema de la "Capes de la Terra".
La pàgina al·ludida prové d'una en anglès: Virtual Couseware for Earth and Environmental Sciences, però la part que ens interessa està traduïda per Juan Gabriel Morcillo del Departament de Didàctica de les Ciències Experimentals de la Universitat Complutense de Madrid.
La pàgina té altres treballs on-line, també de Biologia
Sergio, hace tiempo que hice una propuesta de utilización de Google maps en Zibereskola y me alegro de ver que alguien lo usa también para hacer salidas didácticas. Espero que no te importe que haya mencionado tus enlaces en una aportación que he hecho para el congreso, "mapas virtules". En ella menciono dos temas: 1) un trabajo para la ESO, ciencias paseando, que hemos presentado hace poco una compañera y yo. Los-as alumnos-as realizan una investigación de su ciudad y colocan los resultados en Google maps. El mapa se emplea como producto final del proyecto. Os dejo el enlace por si os interesa. 2) Mi fotoblog "getxoko koloreak" donde intento hacer un pequeño herbario virtual de mi localidad. En este caso, las fotos se colocan también en un mapa que se convierte en un proyecto en si mismo. Hasta pronto. por cierto, ya he añadido tu experimento a la colección de físico química del huevo.
Realmente Pilar es un trabajo estupendo que me ha proporcionado, junto con las propuestas de Sergio y Paco, diferentes ideas de trabajo para el aula. A pesar de todo, al ser un medio que no había utilizado, he tenido algunas dificultades; sin duda me ayudará mucho tus iniciativas.
Resultaria práctico y muy interesante conocer más propuestas de este estilo.
Gracias por compartirlas.
Fa uns dies publicava al meu bloc unes activitats que vaig trobar força interessants que vaig trobar al bloc d'un IES mallorquí, que, alhora, feia referència a una pàgina web amb unes activitats per a 2n d'ESO que eren molt senzilles però alhora atractives i motivadores.
He considerat incloure-les per que pugueu donar-lis un cop d'ull.
No sé ben be com incrustar un codi en htm en aquest lloc, és per això que haureu d'anar al bloc (ho senc!). Si teniu alguna idea de com fer-ho us pregue que m'ho digueu, per a un futur.
Diumenge passat, el programa d'Eduard Punset, "REDES" ens oferia, en base a una entrevista amb el físic i cosmòleg de la Universitat de Princeton, Paul Steinhardt un replantejament del model de l'origen de l'Univers segons un model cíclic.
Una bona eina que podrem utilitzar el proper curs en la nova assignatura: Ciències per al món contemporani", és per això que paga la pena veure'l i escoltar-lo, fins i tot tenim la seua transcripció:


Redes 5: No hay uno sino varios universos
from Smartplanet on Vimeo.
Bo és més senzill del que pensava:

Acabe de veure un projecte que ens pot resultar positiu per a les nostres reflexions sobre les TIC a l'aula; es tracta d'una comunitat virtual, BIOTOPO.COM formada per diverses web que mostren les activitats desenvolupades en l'IES Atenea, d'Alcalá d'Henares, en el marc d'un treball d'investigació didàctica i innovació sobre l'aprenentatge de valors ambientals a través de les tecnologies de la informació i la comunicació.
El coordinador és JULIÁN JOSÉ MARTÍNEZ BAÑUELOS, biòleg i coordinador d'Educació
Ambiental en el projecte Internet en el Aula.
L'alumnat participant és de Diversificació 4t de l'ESO.
"Cuadernos de Pedagogia" d'octubre de 2.006 ja feia una resenya al respecte

RSS

2024   Creado por Red Social INTEF.   Tecnología de

Emblemas  |  Reportar un problema  |  Términos de servicio